Raymond fikk så ørene flagret
- Detaljer
- Publisert søndag 27. januar 2013 10:09
- Skrevet av Albert H. Collett

Sjelden har vel en sekretær i Arbeiderpartiet blitt så filleristet som Raymond Johansen ble på Trondheimskonferansen i går. Av de 44 som hadde ordet i løpet av den halvannen time lange debatten, var det bare én som støttet ham.
Den ene som støttet, var ikke Rose Maiken Flatmo:
- En opplyst arbeiderklasse vil ikke ha politikk som skader, derfor blir det viktig å avdemokratisere. Derfor kommer jussen, EU-direktivene og den fordummende pressa. I åtte år kunne dere ha ført en sosialdemokratisk politikk, sa Flatmo. Hun etterlot liten tvil om at hun syntes partiet hadde sviktet, også da de åpnet for privat arbeidsformidling og bekvinningsbyrå*.
Sånn kan vi ikke ha det!
Christina Beck Jørgensen var ikke mer nådig:
- Dere har glemt de som ikke får lærlingplass, og dere har glemt oss som jobber ufrivillig deltid. Selv har jeg hatt en 16,9 prosent stilling i fem år. Jeg har jobba på sjukeheim, men kunne ikke leve av det. Jeg har blitt satt på nattvakt alene med 16 demente. Jeg gråt i en time etterpå. Jeg visste aldri når jeg skulle på jobb. De kunne ringe klokka ti om kvelden og spørre: Kan du komme i natt? jeg hadde ikke råd til å si nei. Hos oss hadde vi 80 prosent ufrivillig deltid. Sånn kan vi ikke ha det, slo hun fast.
Også fra sine egne
Sånn gikk det slag i slag i halvannen time, også fra Johansens egne partifeller, blant dem AUF-er Eivind Rindal og et såpass sentralt medlem som Fagforbundets Gunn Elin Flakne:
- Vi vet at Venstre og Frp vil ha vekk streikeretten, men vi streiker ikke i tide og utide. Det jeg er redd for, er hva EU-domstolen vil bestemme. Vi må være helt klare på at vi vil beholde den norske modellen. Derfor utfordrer jeg deg: Kan vi stole på at dere vil forsvare den? Kan vi gå ut til folket og si det? For fri og bevare meg for en regjering av Venstre, Frp og Høyre!
De tre siterte kvinnene representerte for øvrig en gledelig korrigering av de tidligere debattene på årets Trondheimskonferanse, der det nesten bare har vært menn på talerstolen. Raymond Johansen fikk motinnlegg fra 16 kvinner og 27 menn, og støtte fra én kvinne.
Kvinnene kom heldigvis langt mer på banen i Johansen-debatten, etter en sørgelig kjønnsfordeling i de første debattene på konferansen. Rose Maiken Flatmo leverte ett av mange gode innlegg.
Med godt humør
At Johansen møtte motbør fra Mekka for venstresiden i LO, var knapt noen overraskelse. At den var så massiv, må nødvendigvis ha gjort inntrykk. Ryktene vet å fortelle at han hadde invitert seg selv. Om han angrer i dag, er ikke godt å si. Han kom og gikk tilsynelatende i godt humør, og stemningen var aldri aggressiv. Snarere dominerte de kvikke replikkene som fikk salen til å vri seg i latter. Johansen var med på notene, både da han ble avbrutt midt i innledninga fordi dirigenten måtte opplyse at talerlista var full og Johansen repliserte:
- Jeg kommer til å svare på så mange ting at mange vil stryke seg.
Og da han med adskillig glimt i øyet takket for støtten etter å ha blitt utsatt for halvannen times tirade.
Hva Johansen sa
Til saken. Hva var budskapet til Ap-sekretæren? Blant annet dette:
- Olof Palme sa en gang til LO-leder Stig Malm: «Så lenge motsetningene gjelder takt og nivå, er det ingen fare. Men vi må unngå å mistenkeliggjøre hverandres mål.»
Johansen fortsatte:
- Jeg vil redusere ulikhetene. Derfor er jeg sosialdemokrat. Dette samfunnet skal vi ta vare på. Dette står vi sammen om. Vi vil skape for å ha noe å dele. Det er en linje fra oppbyggingen av velferdsstaten til Yngve Hågensens solidaritetsalternativ. Den 9. september er et retningsvalg. Dere avgjorde i 2005 og 2009. Vi er helt avhengige av dere i år. Og fagbevegelsen er avhengig av oss for å sikre gjennomslag for politikken deres.
28 regelverk
Forholdet til EØS var naturlig nok en helt sentral del av talen. Johansen slo utvetydig fast at EØS er grunnleggende viktig for norske arbeidsplasser. Avtalen skaper forutsigbarhet og en rekke andre fordeler:
- Den norske EØS-debatten er ikke flink nok til å få fram fordelene. 60 prosent av eksporten vår går til Europa, vi har forutsigbarhet for investeringer, en tredel av viktige norske arbeidsplasser er eid av EU-kapital. EU er vårt utvidede hjemmemarked, vi har enkel adgang.
Uten EØS blir det mer byråkrati og dobbeltkontroll. Uten EØS må vi forholde oss til 28 forskjellige nasjonale regelverk.
Sjansespill
Johansen fortsatte:
- Å være innafor EØS er et konkurransefortrinn, og det er viktigere enn noen gang. Utafor kan vi bli rammet av proteksjonisme. Det er ikke sikkert vi får samme adgang. Arbeid for alle er vårt viktigste oppdrag, og da kan vi ikke drive sjansespill. Sør-Trøndelag alene eksporterer for åtte milliarder kroner til EØS. Mange andre fylker mye mer.
Selvsagt kan finanskrisa ramme også med EØS-avtalen, men den gir bedre vern.
Stoppet frislippet
Han fortsatte med å rose de tillitsvalgte:
- Dere har opplevd endringene med økt arbeidsinnvandring og økt innleie. Jeg deler bekymringene deres for skvis og useriøse arbeidsgivere. Jeg er enig i at nye EU-bestemmelser ikke skal svekke fagbevegelsens forhandlingsposisjon. Jeg er mot midlertidighet og lavlønn. Så er spørsmålet: Er det EØS som er årsak til utfordringene?
Kjernen må være om vi ønsker solidaritetssamfunnet eller kortsiktig profitt. Den største trusselen kommer fra Høyre og Frp. Siden vi overtok i 2005 har vi gjort mye for å bekjempe sosial dumping. Vi stoppet frislippet til Bondevik. Vi innførte godkjenningsordningen for renholdsbransjen, solidaransvaret, innsynsretten for tillitsvalgte. Dette er ikke ting fagbevegelsen har framforhandla, dette hadde dere ikke fått med en annen regjering!
Ventet applaus
Raymond Johansen konstaterte at seirene i arbeidslivet ikke er vunnet en gang for alle, og så snart en kamp er vunnet, venter den neste. Han understreket behovet for å styrke Arbeidstilsynet:
- Vi er ett lag, og vi skal ta den jobben sammen, sa han. Stille i salen, så Johansen fulgte opp:
- Når jeg snakker i Arbeiderparti-forsamlinger, pleier folk å klappe etter sånne utsagn.
Salen tok humrende utfordringen.
Han fortsatte med vise til hjemfall, differensiert arbeidsgiveravgift og at ESA har frafalt saken mot ILO94. På siste punkt ga han ros til tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.
Grunnleggende rettsprinsipper
Mot slutten presenterte Johansen et poeng som fikk mange til å rette seg opp i stolen:
- Jeg har merket meg at enkelte sier: «Kan du garantere at vi aldri vil få noen arbeidsrettssak mot våre interesser i EU-domstolen?» Til det vil jeg svare at Norge er tjent med rettsstaten. Å skulle garantere utfall av saker i domstolene utfordrer grunnleggende rettsprinsipper. Jeg har aldri møtt en advokat som kan garantere utfallet av en rettssak. Samfunn der noen kan garantere utfallet av en rettssak vil jeg helst holde meg unna. Dommere driver rettsvesenet. Politikere driver politikk. Vår respekt for folkeretten, FN- og EU-domstolene er grunnleggende.
Arbeiderpartiets sekretær rundet av med å slå fast at det er helt uaktuelt for Ap å gå inn i en prosess der tilknytningen til EØS blir tatt opp til vurdering.
Massiv kritikk
Deretter braket det altså løs. 44 tok ordet. Én støttet, resten var kritiske. Temaene var mange, tonen varierte, de muntreste replikkene har fått plass i en egen artikkel. Her følger et utdrag av de øvrige, i tillegg til de som alt er referert:
John-Peder Denstad: - På min arbeidsplass som bussjåfør i Trondheim har vi vært igjennom tre salg og to fusjoner på ti år. Nå er 70 prosent av kollektivtrafikken konkurranseutsatt. Samfunnsstyringen forsvinner, arbeidstid og kjøretid blir rammet. Dette er et tilbakeslag for demokratiet. Min utfordring er: Kan du snu en for jævlig politikk? Vi er 13.000 bussjåfører som er forbanna.
John Thomas Suhr: - I varehandelen opplever vi rein sosial dumping. En kontroll av fem Joker-butikker i Oslo avslørte papirløse fra Nepal og Pakistan som bodde i en kjeller og levde av mat som var utgått på dato. I Sverige finnes det 100.000 i denne situasjonen. Nå må vi opprette et faglig LO-senter for papirløse.
Jan Olav Andersen: - Hvis jeg et øyeblikk hadde trodd at jeg risikerte 100.000 arbeidsplasser ved å komme hit og si nei til EØS, så hadde jeg ikke tort. Euro-LO har presisert at arbeidstakernes rettigheter må være overordnet de fire frihetene. Støtter du en sånn presisering, Raymond?
Heming Olaussen: - Jeg har foretatt samme klassereise som deg, men jeg er fremdeles sosialist og EU-motstander. Dere ber om fire nye år med kamelsluking, liksomdemokrati og maktarroganse. Høyrepolitikk er høyrepolitikk også om den kommer fra Brüssel.
Seher Aydar: - Hvor skal makta ligge? Hos EU eller fagbevegelsen? Jeg vet hvorfor du er her, og det er OK. Du skal få prøve deg. Men dere trenger fagbevegelsen mer enn fagbevegelsen trenger dere.
Dag Seierstad: - Om tilstandene i EU har noen som helst sammenheng med EØS, så må vi være klare over rettsreglene. Svekkede standarder øker de sosiale forskjellene. EU-domstolen har som oppgave å utbre de fire frihetene. Hva slags skolering har Arbeiderpartiet på dette?
Rune Aasen: - Jeg var på LO Stats kartellkonferanse. Der fortalte Jonas Gahr Støre hvordan Høyre ville privatisere sykehusene hvis de kommer til makta. Jeg har aldri hørt en bedre tale, men hva skjer når Helsedirektivet kommer? Hva gjør dere da?
Mari Eifring: - Storbritannia var de første til å innføre vikarbyrådirektivet. Der har arbeidsgiverne funnet masse smutthull. Situasjonen har blitt verre. Vikarbyråene har jobba fram direktivet sjøl.
Steinar Johansen: - Jeg ønsker et sosialistisk samfunn. Nest best er et velferdssamfunn. Jeg vil heller betale mer skatt enn å redusere velferden. Jeg opplever at du latterliggjorde rettsstaten med det du sa om EU-domstolen. Den er overnasjonal og udemokratisk. Jeg vil ha demokrati.
Gunvald Lindset: - Jeg har jobbet mye for lokalsykehusene. Den jobben blir mye vanskeligere når pasientrettighetsdirektivet kommer. I Nordland styrer Høyre og Ap i lag. Hvordan kan vi stole på dere når dere har gått til sengs med fienden?
Ingunn Strand Johansen: - Det kan ikke være sånn at vi ikke ser forskjell på arbeidspartiet og Arbeiderpartiet.
Terje Fjellum: - Jeg har savnet en politikk når det gjelder asylbarna. At det går an å behandle unger sånn! Det er rein diskriminering. Norske unger kunne aldri ha blitt utsatt for sånn behandling. Og så må jeg si noe om folkeretten og Israel: det er på tide dere drar de svina i øra før Palestina ikke har et sted å være!
Boye Ullmann: - I 1994 slo Fafo fast at Sverige var sikret unntak fra EUs bestemmelser for arbeidstakernes rettigheter. Så kom Laval-dommen. Vi har ikke samme mål. Dere har et religiøst forhold til EU.
Eli Didriksen: - For noen har klassereisen tatt slutt. Alle er for et sikkerhetsnett, men nettet har store hull. Flere og flere faller igjennom, ikke bare økonomisk. Vi trenger noen som engasjerer seg for folk som ikke synes.
Arne Byrkjeflot: - Jeg sa innledningsvis at om du ikke tente forsamlinga, så taper vi valget. Nå er jeg frustrert. Du kom ikke med ett reformforslag. Så sa du at vi måtte møte 28 nasjonalstater hvis vi sier opp EØS-avtalen. Betyr det at EU går i oppløsning hvis vi trekker oss fra EØS? Dessuten nevnte du FN og folkeretten i samme åndedrag som EU-domstolen, nærmest som likestilte, hyggelige domstoler.
Arne Overrein: - Du kan ikke sette EU-domstolen på linje med Haag-domstolen. FN sikrer alle suverenitet. EU delegerer til domstolen i samsvar med de fire frihetene. ser du ikke hva som skjer i Eurpa? Ser du ikke nedbyggingen av demokratiet?
Kjersti Barsok: - Hvorfor ser vi så mye mistillit i offentlig sektor? Vi vil ikke ha Lean og HR. Vi trenger tydelige signaler. På gjensyn på Velferdskonferansen!
Per Hjertaas: - I 2005 sa dere at dere ville avskaffe fattigdommen. I 2012 sier dere ingenting. Bare SVs Karin Andersen snakker om fattigdom. Det virker ikke betryggende.
Gerd Knudsen: - Jeg er sjokkert over hvor støtt dere følger EØS uansett.
Ole Roger Berg: - Problemet for oss er at vi har dårlige muligheter for å gjøre jobben vår, og det vet du. Har Palme et poeng? Har vi ulike mål? En av partene må justere kursen, og det blir ikke fagbevegelsen.
Mona Bjørn: - Vi i varehandelen har ikke vern mot nattarbeid, selv om disse timene ikke er lønnsomme for arbeidsgiver. Og så vil vi lovfeste retten til heltid.
Heidi Klokkervold: - Vi nærmer oss 8. mars. Hva vil Arbeiderpartiet gjøre for å sikre kvinner en lønn de kan leve av?
* Flatmo og de fleste andre brukte ordet bemanningsbyrå. I respekt for hundreårsjubileet for kvinnelig stemmerett kommer Arbeideravisa heretter konsekvent til å erstatte ordet bemanning med bekvinning hver gang vi hører det.
Mer Johansen-kroppsspråk, stadig under Eivind Rindals innlegg.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.
Kommentarer
Det stemmer vel strengt tatt dårlig med at gresk fagbevegelse deltok på Trondheimskonfe ransen, at konferansen vedtok en egen uttalelse som protesterer mot at streikende greske arbeidere trues med fengselsstraff, og at Trondheimsresol usjonen 2013 sier helt innledningsvis: "Skal vi ha noe håp om å slå tilbake kapitalens angrep må vi utvikle en langt sterkere solidaritet på tvers av landegrensene."
Der er vi rett og slett saklig uenige. For de aller fleste deltakerne på Trondheimskonfe ransen framstår nok kampen mot EØS som helt sentral for å demme opp mot høyrekrefter og økonomisk liberalisme. Det er jo nettopp de fire frihetene som påfører oss den slags dævelskap, og de slipper vi ikke unna før vi er ute av EØS. Da blir det fagbevegelsens jobb å utfordre Ap på dette standpunktet.
Hvis dette er venstre-opposis jon så må noe være høyre innen AP ?
Stå på AUF , presse regjeringa til venstre og i pakt med grasrota !!!
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.